Actueel Column: De eerste keer R8

Column: De eerste keer R8

Jennyfer Imperator 13 februari 2018

Eerste keren blijven je (vaak) bij. De eerste keer achter een stuurwiel kruipen; ik was toen 12 jaar en mijn teentjes raakten net de pedalen. In de spiegels kijken, daar was geen beginnen aan. De eerste keer in ‘business class’; ik was net volwassen, bursaal op de KLM-vlucht die alle intellectuele ‘capita’ uit Curaçao naar Nederland brengt, om dan vervolgens bijna nooit meer terug te gaan. De stoel was zeer ruim en tot aan Schiphol had ik heerlijk geslapen. De eerste keer binnenlopen op B67, als kandidaat voor AIESEC Ambassadeurs. De informatiedag en selectiegesprekken waren op BZ. BZ-instituut Ton van der Wee van DKP verzorgde de introductie tot de diplomatie en protocol. Dat blijft je bij!

Afgelopen week had ik weer zo’n eerste keer. Ik was nog nooit eerder op de Rijnstraat 8 geweest. Hoe stap je een gebouw binnen waarover je zo veel hebt gehoord? Ik had me er helemaal op voorbereid. Rijkspas mee, richtingaanwijzingen gevraagd aan collega’s, extra tijd ingecalculeerd om te zoeken. Voor deze moeder stond het vinden van de kolfruimte net zo hoog op het lijstje als het vinden van de vergaderzaal.

Mijn eigen persoonlijke impressies: Fijn - lopen door grote open ruimtes waar er vaak nog veel licht doorkomt; Niet fijn - verdwalen zonder te weten waar ik weer moest beginnen met mijn zoektocht. Fijn - dat collega’s direct een verdwaald schaap herkennen en hun uiterste best doen om je dan wegwijs te maken of te begeleiden; Niet fijn - dat deze zoektocht zich weer moest herhalen voor het vinden van een kopje thee of water of wc of de juiste lift (allemaal zwarte deuren???). Fijn - dat de kolfruimte helemaal tot in de nopjes is geëquipeerd en dat de wandeling daarnaartoe leidt door een mooie witte gang met smaakvolle schilderijen; Niet fijn – dat je toevallig moet weten op welke lift je moet drukken om er te komen (veel dank aan andere moeders, want de bewakers wisten het ongeveer, maar niet helemaal!). Fijn - dat de vergaderzalen op de 4de ruim, open en licht zijn; Niet fijn - dat door het temperatuurverschil binnen en buiten de zaal elke keer weer wat laagjes aan en uit moesten.

Na zo’n eerste keer trek ik lering voor mezelf: neem tijd om te zoeken tot het gewend is, heb een eigen flesje water bij de hand, zorg voor laagjes, en geniet ook van alle contact met collega’s, ook van andere departementen. Een gedachtenspinsel voor de organisatie…voor nieuw- of ‘terug-naar-binnen’-komers (bijv. na elke FBS-ronde) zou het welkom zijn een rondleiding te krijgen door R8. Dan gaat het wennen en wegwijs worden sneller.

Jennyfer Imperator

Columniste

Profiel