Actueel Column: Weeralarm in Sudan

Column: Weeralarm in Sudan

Fieke Huisman 8 februari 2018

Met bezorgde stem maakt de nieuwslezeres op de radio melding van het weerbericht. Het feit dat er in de media überhaupt over het weer wordt gesproken is een unicum. Het is hier altijd heet, ontzettend heet, of ondraaglijk heet. Daar is geen weerbericht voor nodig.

Maar niet in januari 2018. Want tóén was het koud! Zeker de eerste twee weken gaan als records de boeken in. De overheid vond het zelfs nodig om een officieel weeralarm uit te doen gaan, hetgeen breed gedeeld werd op radio, televisie, kranten en in allerhande officiële overheidscommunicatie.

Nachttemperaturen mogelijk dalend naar 15 graden.

Zwembaden worden gesloten, buitenactiviteiten afgelast, en ’s avonds gaat menig Sudanees gehuld in dikke winterjas, met shawl, wanten en een muts tot ver over de oren.

En net als de Nederlanders kunnen de Sudanezen als geen ander klagen over de kou. Maar in tegenstelling tot Nederland zijn de huizen hier niet voorzien van centrale verwarming. Dus ook binnen de ambassade is het koud. Her en der wordt ’s ochtends vroeg 19 graden gemeten. Iedereen rilt, kucht, en na een aantal dagen breekt er een gemene griep uit die nog vele – inclusief de doorgewinterde Nederlanders in Khartoum – dagenlang in bed houdt.

De oudere generatie grijpt de gelegenheid aan om verhalen over ijskoude winters van voor de eeuwwisseling op te halen. Zo was er ooit een nomade uit het noorden van Sudan die na de koude periode z’n dikke kleden had verkocht, omdat hij dacht nog slim en snel wat geld te kunnen verdienen. Maar al gauw brak wederom een koude periode uit, en bevroor hij met kameel en al in de woestijn. Huiverend horen de toehoorders het verhaal aan, en nemen zich allen voor nóóit hun warme kleden te verkopen.

Gelukkig is de kou tijdelijk weer uit de lucht, en lopen de dagtemperaturen op tot royaal over de veertig graden. Ook ’s nachts mag als vanouds de airo weer aan. De Sudanezen halen opgelucht adem, maar blijven op hun hoede. Je weet niet of er nog een tweede koudegolf komt.

Nooit je warme kleden verkopen in ieder geval.

Fieke Huisman

Columniste

Profiel