Actueel Column: Wachten

Column: Wachten

Jennyfer Imperator 26 juni 2018

Wat doe je wanneer je moet wachten? Op een vlucht, trein, op een geliefde, op uitsluitsel van de dokter, etc. Hoe gebruik je je tijd ten goede? Ook wanneer geduld niet je allergrootste persoonseigenschap is, of als je je gedachten niet in toom kunt houden en je voor je het weet bezig bent met plan B, C en D.

Ik ben er zo één. Geduld is niet mijn sterkste eigenschap, maar ik begin het wachten meer meer te waarderen. Te vroeg op een afspraak en dan eindelijk de tijd om nieuws (weliswaar in roddelbladen want er lag niks anders op de leestafel) rustig door te lezen of met vriendinnen te appen. Of zoals gister, verdachte tas op Parijs Gare de Lyon en evacuatie van het hele gebeuren. Met twee kleintjes zijn we dan maar gezellig door de straten in de buurt gaan wandelen; de oudste wilde persé rennen….

En wat wanneer het wachten gaat om zaken die zwaarder wegen. Om zaken van leven en dood. Een medisch uitslag, een akkoord op familiehereniging, een verlening of niet van status, nieuws over betrokkenheid bij een ongeval, of ontslag. Hoe bewaar je het hoofd ‘cool’? Hoe maak je hier het beste van? Voor jezelf, voor degenen rondom je.

Deze week heb ik met een groep collega’s zo’n voorbeeld mogen meemaken. Een collega die nieuws had over ziekte en medisch traject, over keuzes en over wat komen kan. Heel moedig, heel open, heel echt. Al een paar keer heb ik mogen meemaken dat familie of bekenden met dergelijk nieuws komen. Elke keer weer is het treffend hoe individuen kiezen om te gaan met het wachten.

Aan deze collega: je bent echt een kanjer!! Zo bijzonder hoe je hiermee omgaat. We staan als een blok achter je.

Jennyfer Imperator

Columniste

Profiel