Actueel Column: Er zijn grenzen…

Column: Er zijn grenzen…

Diane de Joode 26 juni 2018

Ik heb geleerd dat je kinderen op een zo volwassen mogelijke manier antwoord moet geven op hun vragen. Geen bloemkool/ooievaar verhalen dus en ook niet te preuts maar er zijn (leeftijds)grenzen. Ook dat kinderen zichzelf mogen zijn en hun eigen (haar)stijl kiezen. Internationaal gaat dat nog weleens niet helemaal zoals jij het zelf zou zien.

Toen H 3 was en op de internationale school in Dakar zat, kwam hij thuis met wel hele rare ideeën. Als ik hem op een dag zeg: ‘kom hier dan trek ik je kleren uit dan kan ik even kijken waar die kriebel zit’, zegt hij: ‘We keep our hands by ourselves, we don’t touch each others belly button and we don’t look at each others knickers.’ Whaaat? Wat is dat nu voor onzin! Maar begreep later van een vriendin dat zij een keer op school moest komen omdat haar zoon van 7 een Amerikaans kind had omhelst. De ouders hadden geklaagd over ongewenste intimiteiten. Wij zijn best klef aangelegd in onze familie. Er wordt veel gekroeld, gekust en ‘ik hou van je’ gezegd. Dan moet je uitleggen aan je kinderen van 3 en 5, dat dat alleen thuis mag en niet op school. Da’s best lastig.

In Turkije was er geen plaats op de school die wij wilden, dus moesten we naar een Amerikaanse school. Die school bleek er ook nogal bijzondere ideeën op na te houden. Zo kreeg Y die stoer langer haar had toen hij 6 was een briefje in zijn schooltas: 'Your child is not dressed according to Oasis standard. His hair has to be cut above the eyebrow, above the ear and collar.' En dan denk je weer Whaaat? De Fransman was in alle staten en wilde een T-shirt laten maken met een afbeelding van Jezus met daarboven geschreven: ‘would you dare to ask him to cut his hair?’. We hebben wel zijn haar geknipt want anders zou hij voor straf geen pauzes meer hebben. Leg maar eens uit aan een kind van 6 dat je om principiële redenen hem zijn pauze met zijn vriendjes afpakt. Gelukkig konden we na de kerstvakantie de kinderen van school veranderen want deze school paste absoluut niet bij ons.

De tweede school paste veel beter bij de Nederlandse/Franse cultuur. Toch ging er daar ook iets ‘mis’. Zo had Y op zijn 9e SRE (sexual reproductive education) en die juf (waar mijn Fransman toch al niet zo blij mee was) ging wel heel erg ver in haar uitleg. En dan moet je je ook nog bedenken dat de helft van de klas Turks was. Zo vond de juf dat het beter was heel goed aan jongetjes uit te leggen wat op sexgebied vrouwvriendelijk is (jongens en meisjes kregen wel apart les). Uit een onderzoek zou gebleken zijn dat er een generatie jongens is die denkt dat porno hetzelfde is als seks. En de juf had een missie, ze wilde dat voorkomen bij onze tere zieltjes. Dus wist Y op zijn 9e precies van de hoed en de rand en dacht: ik verifieer dit nog even bij mijn moeder…(bedenk dat je net na het eten de keuken aan het opruimen bent samen met de kinderen). ‘Mum? Are you sometimes wet between your legs?’ Whaaat!! Gelukkig brak H van 8 het gesprek door te zeggen: ‘yeah! Sometimes I get wet between my legs because I am pooing an peeing at the same time and my weener is like this and then I pee on my leg!” Pfieww. Daarna rende H weg naar papa en legde Y mij nog wel uitgebreid uit waarom het zo belangrijk was. In detail! Ik vond het een beetje erg vroeg op die leeftijd. Maar als blijkt dat mijn zoon er later meer begripvol/vrouwvriendelijk door is geworden zijn de Fransman en ik haar natuurlijk eeuwig dankbaar!

Diane de Joode

Columniste

Profiel