Actueel Column: De kameel: het schip der woestijn

Column: De kameel: het schip der woestijn

Fieke Huisman 26 juni 2018

In Khartoum domineren kamelen niet langer het straatbeeld. Het ene ‘schip der woestijn’ is door de jaren heen vervangen door dat andere ‘schip der woestijn’: de Toyota Landcruiser. Beiden hebben een speciale plaats in het hart van de Sudanees.

Zo spreekt men nog altijd over de Darb al-Arba’in, de ‘forty days road’. De route van El Fasher in Darfur, Sudan naar Zuid-Egypte. Veertig dagen op de rug van een kameel.

Ook vertelt menig Sudanees graag over de kudde kamelen in het bezit van familie of stam. Elk dorp kent een ‘beste kamelenrijder’, niet zelden een vrouw. De moeder van een van mijn collega’s draagt deze eretitel, rijdt sneller door de woestijn dan menig Landcruiser en kan een kameel zelfs bestijgen terwijl het dier rechtop staat.

Daar waar de diesel spotgoedkoop is, is het onderhoud van een kameel dat allerminst: het liefst kauwen ze de hele dag op grote hoeveelheden droog hooi of gras, aangevuld met alfalfa. De nodige inentingen, bezoekjes van de dierenarts en extra vitamines zijn vereist om de dieren in goede conditie te houden in het extreem hete en droge klimaat van Sudan. Als snack zijn ze dol op watermeloen, wortel en appel. Menig diëtist zou trots zijn op dit veganistische dieet.

Daarnaast hebben ze de nodige sociale aandacht nodig. Kamelen zijn groepsdieren en kunnen slecht tegen alleen zijn. Gelukkig zijn ze niet zo kieskeurig wat hun gezelschap betreft: schapen, geiten, koeien, van alles wat gezellig mee-graast wordt de aanwezigheid op prijs gesteld. Alleen paarden in de directe omgeving worden niet getolereerd. Niet duidelijk waarom, maar het resulteert in bijten en blazen.

Kamelen goed onderhouden loont: ze hebben een geweldig geheugen en kunnen van jongs af aan vriend en vijand uit elkaar houden. Een echte vriend ben je als de kameel, zodra je aan komt lopen, zijn nek laat zakken en z’n kop op je armen laat rusten. Even achter z’n oren krabben en zowel jouw dag, als die van de kameel, is weer helemaal goed.

Tegenwoordig ben ik zelf in het trotste bezit van een kameel, Lawrence genaamd. Volgende keer daarover meer.

Fieke Huisman

Profiel