Actueel Column: De compjoeter doet het niet - hij zegt alleen delete delete!

Column: De compjoeter doet het niet - hij zegt alleen delete delete!

Margriet Leemhuis 26 juni 2018

De compjoeter doet het niet - hij zegt alleen delete delete!

Een liedje van Otje dat ik tegenwoordig regelmatig achter mijn tablet hum.

Hallo, ik ben Margriet Leemhuis, CdP in Mexico. Ik vond dat er weinig zichtbaarheid bij onze vakbond is voor onze lokale medewerkers: 65% van onze posten is lokaal aangenomen personeel. De VDBZ doet veel, maar we kunnen er wat meer over schrijven. Een onderschatte groep is onze go-ers oftewel gebruikersondersteuners.

Want waar zouden we zijn zonder de go-ers.

Nergens! Er is weinig aandacht voor deze medewerkers vanuit Den Haag. Er zijn enkele uitgezonden, maar de meeste zijn lokaal en hebben deze taak bij een reorganisatie “erbij gekregen”.

Als je erover nadenkt, kerntaak van ons ministerie is informatie. Het beheer van onze systemen op de posten wordt door mensen gedaan, die daar nooit enige opleiding of training voor gehad hebben. Alle go-ers die ik heb ontmoet zijn van enorme goeie wil en werken met veel loyaliteit aan ingewikkelde instructies die soms ook nog met korte deadlines moeten worden uitgevoerd. Zoals een paar weken geleden, toen de opdracht kwam binnen korte tijd alle tablets opnieuw “in te spoelen”. Sowieso zijn de tablets problematisch op de posten, nu “doen weer vier van de twintig het niet”.

Daarom deze hartenkreet: kunnen we naast een gratificatie en onze eeuwige dankbaarheid iets meer doen voor deze medewerkers? Een goeie opleiding in Nederland? Leren omgaan met cyberdreigingen? Het vak serieus nemen?

Volgende column gaat over de “markers”. Welkom in de wereld van de lokale staf! En als iemand van de lokale staf de column wil overnemen - feel free - ik geef em graag door.


Margriet Leemhuis

Mexico-stad, VDBZ-contactpersonen

Profiel