Actueel Column: Terug in Den Haag – leuker kunnen we het niet maken, moeilijker wel!

Column: Terug in Den Haag – leuker kunnen we het niet maken, moeilijker wel!

Jennyfer Imperator 22 oktober 2018

Ik moest het toegeven. Na een lange tijd buiten ben in Nederland gaan idealiseren: efficiënt, vriendelijk, groen, veel te doen, supermarkets lang open, alles te koop ook veel exotisch etenswaar. Mijn man en kinderen hadden hier nog niet gewoond en ik deed aan Holland Promotion. We zijn - eind goed, al goed - geland met enigszins een koude douche hier en daar.

Het is Den Haag geworden. Na jaren dagelijks pendelen uit het verre Zuiden naar de Hofstad, leek het ons niet handig te ver te gaan zitten van mijn werk. Wonder boven wonder, en dankzij onze financiële tussenpersoon, is het ons gelukt in deze markt nog iets van onderdak te regelen. De crèche was verder geregeld, en de afspraken voor het inschrijven gemaakt.

We waren er klaar voor! En met vertrouwen. Misschien onnozel, want vanuit het buitenland was het ons gelukt – met moeite soms, maar niet onmogelijk – alles te regelen met alle soorten instanties in Nederland. Een mailtje, een telefoontje, was vaak voldoende. Anders met wat geduld, ging het ook. Mijn man was behoorlijk onder de indruk van de Nederlandse ‘efficiency’.

Aan het begin leek het goed te gaan: Gemeente Den Haag krijgt een dikke 10 met een griffel en de verhuizers voor hun flexibiliteit en snelle levering. Wat daarna volgde was aanleiding voor een snelle ‘wake-up and smell the coffee’. Auto invoeren, een crime; we zijn nog bezig. Energie-aansluiten, 6 weken wachten en toen ging beoogde leverancier failliet; Afspraak maken in gerenommeerd ziekenhuis bij ruim 10 weken zwanger: mevrouw, doe ik niet ook al zit u bij ons want u hebt geen ZD (??) nummer. Welkom terug!!!

Met nog 22 dozen uit te pakken, gelukkig voldoende fysiek bezig om na te denken hoe je de terugkeer beter had kunnen aanpakken en waarom dit aan jou ligt (tja, eigen verantwoordelijkheid!). Zo vreemd, dat collega’s hier nauwelijks over praten. Misschien valse schaamte omdat de gedachte toch overheerst dat we hebben geleefd als koningen in Frankrijk bij buitenplaatsingen? Ik weet het niet. We zijn in ieder geval snel aan het integreren: Scheveningen elke week en lekker aan de kibbeling! Holland promotion was niet helemaal voor niks!

Jennyfer Imperator

Columniste

Profiel