Actueel Column: Mag het een beetje minder en aardiger?

Column: Mag het een beetje minder en aardiger?

Diane de Joode 22 oktober 2018

Wat is het toch heerlijk om geboren te zijn en te mogen leven is zo’n vrij land als Nederland. Er kan veel. We mogen overal over meepraten! En als we het ergens niet mee eens zijn of we vinden iets onrechtvaardig dan gillen we het waar we kunnen! Op sociale media vooral, en dan zijn er altijd mensen die (ook al is het klinkklare onzin) het weer delen. Of het is komkommertijd en er is wel weer een journalist (die heel internet afstruint) die het oppakt en er de krant mee vult. En dan kan naar aanleiding daarvan soms ook weer een Kamervraag gesteld worden! Yeah leve de vrijheid!

Maar ik vraag mij af of het allemaal niet wat minder kan. Ik vind ons Nederlanders (en dat merk je zeker als je een tijd bent weggeweest) vreselijke azijnpissers en klagers en helemaal niet zo tolerant. We hebben overal een mening over en kunnen alles beter. We hebben het echt heel goed. Maar dat besef je natuurlijk niet als je het nooit slechter hebt gehad. Als ik de reacties onder artikelen lees dan erger ik mij groen en geel. Wat doen we toch lelijk tegen en over elkaar. We laten soms geen spaan heel van een ander. En van tolerantie, over en weer moet ik zeggen, is al helemaal geen sprake.

Ik weet zeker dat het merendeel van de mensen niet zo lelijk durft te doen als hij/zij recht voor die persoon staat. Nee, dan binden we wel in en zijn we poeslief. Dat zegt mijn Fransoos ook over sommige Nederlanders (hij heeft dat met zijn Franse ook-in-Nederland-wonende rugby buddy’s besproken). En dan dat geschreeuw uit onwetendheid (alleen de verkeerde, of helemaal géén krant lezen maar nepnieuws dat één of andere flapdrol heeft gedeeld).

Rijd ik ’s morgens op de fiets naar het werk (ja… het regent nooit meer dus ik fiets heel sportief elke dag), word ik gewoon weleens uitgescholden (het meest door ‘oudere’ Nederlanders op een e-bike of opgeschoten jongeren op een scooter) omdat ik niet snel genoeg fiets of iets te veel naar links misschien. Wat is er mis met: ‘Sorry, mag ik er even langs?’ Dan ga ik echt direct aan de kant hoor! Mensen zijn zo ongeduldig en onbeschoft tegenwoordig. En echt niet alleen de zogenaamde ‘onderklasse’!

Ik heb dus besloten om vooral aardig en extra beleefd te zijn naar mensen. En dan naar iedereen of het nu mijn typ is of een of andere (in mijn ogen) aso, iemand vol met tatoeages (tot boven in de nek, wat ik best eng vind…), gewoon iedereen. En zeker naar onbekenden. Ik stond altijd al op in de tram voor oudere mensen, moeders met kleine kinderen en zwangere vrouwen. Ik zeg ook al fijne werkdag tegen onbekende Rijnstraatgangers als ik de lift uit stap. Ik ga nu ook vaker een complimentje geven aan iemand en een glimlach. En als iemand in de weg fietst of loopt dan zeg ik: Sorry? Mag ik er even langs? Het is vast een druppel op een gloeiende plaat maar liever een druppel dan niets.

Ik ga proberen mijn omgeving er mee aan te steken. Een soort piramidespel van positieve aardig- en beleefdheid. Want ik merk dat ik niet de enige ben die hierover klaagt. Wat jezelf wel kunt (proberen te) veranderen moet je doen. In mijn geval niet ‘zweverig’ (want ik ben de anti-zwever) maar gewoon oprecht!

Ik heb er nog aan gedacht om mijn sociale mediaaccounts te sluiten omdat het allemaal zo oppervlakkig is, maar dan mis ik toch de contacten van over de hele wereld (ik ben verder niet zo goed in bellen/skypen en zo…). En dan loop je toch leuke nieuwtjes mis. En niet te vergeten de verjaardagen omdat ik niet, naar oer-Hollands gebruik, een kalender op de wc heb hangen.

Als afsluiting de in dit geval rake spreuk van Loesje: ‘Zeggen wat je denkt kan ook iets aardigs zijn.’

En als ik je dan tegenkom en zeg dat je haar leuk zit, je een mooi pak aan hebt of je stuk dat ik gelezen heb goed was dan meen ik dat echt!
Diane de Joode

Columniste

Profiel