Actueel Column: Ik ga een leven redden!

Column: Ik ga een leven redden!

Diane de Joode 22 januari 2019

Omdat ik vind dat ik het zelf goed en fijn heb, en er ook blij van wordt als andere mensen het ook goed en fijn hebben, bedacht ik mij dat het goed zou zijn om iets voor een ander te doen. Ik kreeg van die leuke banners op Facebook over maatje worden van een vluchteling of iemand met taal te helpen. Of om oudere eenzame mensen te bezoeken. Nu help ik een soort de hele dag mensen. Nou ja, help. Ik probeer ze te behoeden om in de problemen te komen. Leg uit wat voor veiligheidsrisico’s ze in den vreemde kunnen aantreffen. Onze collega’s hebben weer keihard hun best gedaan op de vakantiebeurs op onze geweldige nieuwe stand (die oh zo leuk zou staan op de Rijnstraat…. maar dat mag niet…. net als de oude stand…. jammer…).

Maar even verder over mijn idee. Ik ging mij dus verdiepen in alle mogelijkheden: een vaste dag met iemand optrekken, koffiedrinken en boodschappen doen, taalbuddy zijn etc. etc. Maar kwam er ook achter dat dat nu helemaal niet in mijn schema past. En als het al in mijn schema zou passen dan zouden anderen daar onder lijden. En dat was nou ook net niet de bedoeling. Ik heb alleen tijd in het weekend. En mijn weekend is ook voor de kinderen. Dan sta ik trots op het rugbyveld mijn mannen aan te moedigen en doen we ‘familiedingen’. Het lijkt mij echt hartstikke leuk maar ik denk dat ik daarvoor in een andere fase van mijn leven moet zijn. Als de kinderen groter zijn en ik een pas-dag heb (als die dan nog bestaat natuurlijk).

En toen kreeg ik een mailtje van Matchis (van de stamceldonatie) of ik niet ook bloeddonor wilde worden. Ik kom uit een bloeddonoren familie, we zijn nogal O-negatief bij ons en daar houden ze van. Ik heb ooit bloed gegeven maar moest stoppen na een operatie en ik heb nogal een lage bloeddruk (da’s ook best handig soms). Ik heb mij dus opnieuw aangemeld en heb met mijn hakken over de sloot de keuring gehaald (vanwege die wel erg lage bloeddruk). Bij de keuring kreeg ik een keukenschort (fijn dat ze wisten dat ik zo van koken hield) waarop staat: I saved a life today! Nou, ik heb nog geen bloed gegeven maar ik ga deze week dus: ik ga een leven redden!

Oh, en nog even een heel ander ding…. Ik moet toch weer klagen over onze werkplek. Het is nog steeds koud… belachelijk koud. Onze binnentuin is afgesloten dus die schuifdeuren kunnen niet meer open (die blote mevrouw zit er nog steeds omdat ze denk ik is vastgevroren). Weg wind en kou zou je zeggen toch? Nou nee… het is geen windvlaag meer maar er staat nog steeds een koude bries. Collega’s T en P hebben hun illegale kachels weer tevoorschijn gehaald! Een jaar later dus nog steeds geen oplossing en medewerkers worden steeds ongelukkiger en werken steeds vaker thuis. Was dat dan de bedoeling? Dat kan ik mij niet voorstellen. Als het zo doorgaat leen ik voor ons allemaal bij mijn schoonfamilie de gele hesjes……..

Diane de Joode

Columniste

Profiel