Actueel Column: Stem!

Column: Stem!

Jennyfer Imperator 20 februari 2019

‘Stem’ ; kort, maar krachtig woordje met verschillende betekenissen. Spraak en geluid, keuze of het veroorzaken. Met de OR-verkiezingen in aantocht stemt dit woord tot nadenken. Waar ga je en sta je voor, waaraan en aan wie geef je een stem. Met wie trek je op en maak je een blok? En aan het einde van de dag…maakt het wat uit of je je stem laat horen, of je een keuze hebt gemaakt door weer en wind, als individu?

Ja! Het maakt uit. Nu kunnen zich onder ons op alle niveaus een Rosa Parks of een Karl Marx bevinden die met een woord (of meer) hun tijd en omgeving beïnvloeden. Immers, iets kunnen betekenen voor ons gezin, familie en vrienden, collega’s en organisatie, onze maatschappij en verder, heeft voor velen van ons waarde. Velen van ons werken daarom voor BZ en niet elders! Hoeveel onder ons zijn daarnaast geen mantelzorgers, vrijwilligers, initiatiefnemers voor een bepaald doel, actief in een vereniging, commissie, trekkers van veranderprocessen binnen en buiten ons werk. Hoeveel van onze collega’s stapten niet de politiek in of vertrokken richting maatschappelijk middenveld en wetenschap. Ambitie zal voor een deel een rol spelen, maar is niet genoeg voor de lange adem en geloofwaardigheid.

Individuen kunnen ook en vooral door collectief op te trekken het verschil uitmaken. In de OR zitten collega’s die ondanks toenemende verantwoordelijkheden en werkdruk, privé-situaties, en verschillen in perspectieven (we hebben nu 4 fracties!!) een blok willen maken voor de mens en het bedrijf bij BZ. Ook collega’s op posten kunnen nu OR-lid worden; de OR vernieuwt en daar mocht ik als eerste de ‘proof of the pudding’ voor geven. Dat beviel en anderen namen het stokje over.

Een sterk en gedreven OR heb je niet zomaar, en ook dat weet ik nu uit eigen ervaring. De betrokkenheid van de leden, de ervaring, kennis, creativiteit en relaties zijn essentieel; de lijsten zijn rond en VDBZ is er klaar voor met een geweldige groep! Hiernaast, en zelfs met het beste team, heb je draagvlak nodig; en dat ben jij, gewaardeerde collega! Ga stemmen, want ‘in the end’ gaat het om jou op je werk. Benader ons, informeer je; wij zijn er, in Den Haag en op de posten, met een luisterend oor, met concrete resultaten uit het verleden en met een gerichte inzet voor de toekomst. Stem!


Jennyfer Imperator

Columniste

Profiel