Actueel Column: Buitenlandse inmenging…

Column: Buitenlandse inmenging…

Diane de Joode 20 mei 2019

Vakantie in Frankrijk is altijd heerlijk maar voor onze jongens soms wat gedoe. Opa en oma (die net als Nederlandse opa en oma gescheiden zijn) trekken aan alle armen en benen. En als je 11 en 12 bent wil je eigenlijk vooral chillen en niet praten over school. Maar oma wel…. Zij was lerares Spaans en vindt, zoals bijna alle Fransen, school het aller allerbelangrijkst. Yann kan er slecht tegen. Hij leert Spaans en zij wil hem dan tijdens de vakantie (chillen was wens…) overhoren. Hij moet natuurlijk wel de beste van de klas zijn! Yann ontwijkt hun huis vakkundig. Hugo niet, die gaat regelmatig bij haar logeren want haar man heeft een zeilboot. Hugo vindt dat geweldig. Ze zetten samen de fuik uit en halen hem ook weer leeg. Krabben en soms zelfs een mooie kreeft brengt hij mee naar huis. Echt heerlijk! Yann is ook wel een keer geweest maar is toen ‘gebeten’ door een krab. En daar houdt mijn Yanntje niet van, die is niet zo stoer. Die slaapt liever uit en leest een ‘Manga’.


Maar je merkt na een paar nachten logeren dat je kind verandert. ‘Zeg mam, kan ik echt naar het gymnasium?’ Huh? Hoe bedoel je? ‘Nou dat zeggen Mamita en Papyves. Omdat ik slim ben.’ ‘Lieverd, laten we eerst eens kijken wat de juf ervan vindt. Begin juli gaat ze zeggen wat ze denkt. Ze zei dat het heel goed zou zijn, maar HAVO is ook heel goed hoor.’ ‘Ik wil dat jij het fijn vindt op school. En je wilt toch naar de Rugby Academie? Dan moet je naar HAVO of VWO.’


Dus ik de volgende dag natuurlijk uitleg gevraagd aan schoonmama. Hallo! Dit is ons kind en wij bepalen, samen met hem en school wat hij gaat doen. Schoonmama vindt haar zoon en mij onze kinderen niet genoeg pushen op schoolprestaties. Yann heeft volgens haar geen passie dus dat kan nooit iets worden (is een kopie van haar zoon met 2 masters zonder echte passie maar die veel dingen leuk vindt net als zijn zoon) en hij is AL 12 (need I say more). Hugo heeft een olifantengeheugen maar we moeten hem volgens haar meer stimuleren. Hij is natuurlijk AL 11. Ik ga er maar verder niets over zeggen want dan zeg ik vast hele lelijke dingen.


Gelukkig gaan we altijd na een paar weken weer ‘pleite’ en wonen we ons hele leven samen erg ver weg!


Oh, en ze wil Hugo alleen tijdens de herfstvakantie in Sevilla hebben. Nou, dat zullen we nog wel een zien…. dan komt hij straks helemaal gebrainwashed terug en dat moeten we niet hebben!

Diane de Joode

Columniste

Profiel