Actueel Column: De wet van de vermeerderende stagiaires

Column: De wet van de vermeerderende stagiaires

Margriet Leemhuis 16 september 2019

We hebben te veel stagiaires bij BZ. Het is de wet van de vermeerderende stagiaires: als je er een hebt, wil je er twee. Want eigenlijk heb je geen tijd om die ene te begeleiden en twee kunnen elkaar bezighouden en wegwijs maken. Elke zichzelf respecterende beleidsmedewerker moet leren leiding geven en bij gebrek aan leiding gevende functies stort de ambitieuze medewerker zich dan op stagiaires. God help us, en de stagiaires.

Eigenlijk is het vreemd dat we zoveel stagiaires hebben, want we hebben geen werkplekken. We hebben wel boventallig personeel, deze waardevolle collega’s moeten liever niet naar de Rijnstraat komen. We hebben wel werkplekken voor stagiaires, maar niet voor onszelf? De wereld op zn kop.

En wat doen die stagiaires? Ze moeten de facebook pagina’s van de directies vullen, met hallo ik ben de nieuwe stagiaire van directie zo-en- zo, werkelijk? Sommige stagiaires doen het werk van beleidsmedewerkers. Ook dat is niet goed, die moeten dan als beleidsmedewerker aangenomen en conform betaald worden.

Op sommige posten krijg je de bijzondere situatie dat stagiairs met de huisvestings- en stagiaire vergoeding bijeen meer verdienen dan het lokale personeel. Dat geeft frictie. Op grote posten heeft iedere afdeling tegenwoordig een stagiaire. Waarom? Kan een stagiaire niet veel beter voor meerdere afdelingen werken?

De oplossing is simpel: neem de helft of een kwart van het huidige aantal stagiaires aan. Neem geen stagiaire omdat je geen tijd hebt, je moet juist tijd hebben om de stagiaire te begeleiden. Gebruik het geld dat je bespaart aan om meer jonge werknemers aan te nemen. Betaal voor echt werk en geef een werkplek en werk aan al die mensen die in dienst van BZ zijn. En nu ik toch bezig ben; sluit die insipide facebookpagina’s als je toch niets te melden hebt, of geen tijd.

En PS: deze column gaat niet over de kwaliteit van de stagiaires, niets ten nadele van de jonge, enthousiaste, gezellige en vaak capabele studenten, maar over ons.

Margriet Leemhuis

Columniste

Profiel