Actueel Column: Bibliotheek

Column: Bibliotheek

Hein van der Hoeven 18 maart 2019

Af en toe sturen voormalige collega’s mij mailtjes door om mij op de hoogte te houden van wat er speelt op BZ. Zo kreeg ik vorige week een bericht onder ogen met een waslijst van klachten over het werken op de 2e en 3e verdieping van de Rijnstraat. Van stinkende WC’s tot te weinig stoelen en bureaus. En dat na twee jaar bewoning. Wat een grootse beslissing is dat toch geweest: BZ met een ander ministerie en een stuk van de IND in één gebouw, en het dan op deze wijze inrichten.


Gisteren kreeg ik de mail met het verkiezingsprogramma van de LBZ. Vanmorgen moest ik erover dromen. En wat pikte mijn onderbewuste ik eruit: het pleidooi van LBZ om weer een bibliotheek op BZ in te richten. Ik droomde namelijk dat ik op kantoor een doos toegestuurd kreeg met jubileumboeken van de Benelux. De tekst van het verdrag, de geschiedenis van de organisatie en prachtige foto’s. Maar ja, wat moest ik met die boeken. Er was geen bibliotheek meer en alle directies hadden de boekenkasten en hun inhoud de deur uit moeten doen.


In deze droom klonk wellicht ook het gesprek door dat ik vorige week in de marge van de VDBZ-lezing over de romans van Pauline Genee (een lezing over boeken…, nou, de VDBZ durft!) met een VDBZ-er had. Hij had meegemaakt hoe op zijn vorige post de boeken uit een in vele decennia opgebouwde bibliotheek voor 1 euro per stuk van de hand werden gedaan. Hij vroeg zich af: wordt nog verwacht dat BZ-ers zich verdiepen in de cultuur van het land waar zij werkzaam zijn? Zo niet, dan zou dat contraproductief zijn. Want zijn ervaring is dat buitenlandse gesprekspartners het waarderen wanneer je blijk geeft van enige kennis van hun cultuur.


Cultuur is nooit een belangrijk onderdeel van het BZ-beleid beleid geweest. Maar dit werd in mijn ogen gecompenseerd door de grote culturele belangstelling en kennis bij veel BZ-ers, in Den Haag en op de posten. Of is dat een uitstervend ras? Er is nog een directie die het woord cultuur in de naam draagt. Maar dat ICE-ers tussen de middag massaal uitrukken om een literaire VDBZ-lezing bij te wonen, dat nu ook weer niet.


In ieder geval: het pleidooi van LBZ voor de herinrichting van een bibliotheek op BZ spreekt mij aan. Tegelijkertijd zou ik een stop willen afkondigen voor de afbraak van de nog resterende bibliotheken op de posten.


Het programma van LBZ bevat nog meer punten die mij aanspreken. Ik zou moeite hebben om te kiezen tussen een stem voor de LBZ van Klaus de Rijk (met wie ik de liefde voor boeken – en cricket – deel) en de VDBZ die mij na aan het hart ligt en ook nu weer met een sterke lijst en een uitstekend programma de leden vraagt om hun stem. Gelukkig hoef ik als gepensioneerde geen keuze te maken.


Hein van der Hoeven

Columnist

Profiel