Actueel Column: De corona crisis - het is niet overal hetzelfde

Column: De corona crisis - het is niet overal hetzelfde

Margriet Leemhuis 29 juni 2020

Toen de coronacrisis in Europa uitbrak, keken we vanuit Mexico af en toe verbaasd naar Nederland. Voor ons was het zo klaar als een klontje dat het geplande bezoek van MP aan Mexico op 22 april natuurlijk nooit door kon gaan. Toch moesten we nog lang doorgaan met de voorbereidingen van dat bezoek. In Den Haag daalde het wat later in dan in Mexico, waar op dat moment nog weinig aan de hand was. Letterlijk zei iemand, twee weken lock down en dan gaan we naar Mexico. Iedereen heeft zijn eigen leercurve in de coronacrisis.


Daarna kregen we de consulaire crisis. En ja, daar zijn we bij BZ heel goed in, lekker doen, mensen helpen. Wij waren dus helemaal in ons element, toen we van HDPO een mailtje kregen of het wel goed met ons ging. Of het wel goed met ons ging? Hoezo? Het ging geweldig! We waren lekker bezig! Ik kan me goed voorstellen dat in Nederland op dat moment behoefte was aan dat mailtje, maar voor ons kwam het op een raar moment.


Vervolgens kwam de discussie over afschalen, een lelijk woord, waarbij iedereen verschillende interpretaties bleek te hebben. Want wie mag/moet er dan eigenlijk naar Nederland? Ik dacht altijd, we’re in this together bij BZ, we staan als een team in de crisis (medische evacuaties staan natuurlijk buiten kijf). Maar opeens kreeg je dus rare discussies over: heeft het wel zin om naar Nederland te evacueren, als de ziekenhuizen daar vol zijn en wie mag/moet er dan weg? In Mexico was er op het moment dat de vraag kwam, nog niet zoveel aan de hand. Moeten partners en kinderen evacueren? Hoe lang dan? Is dat vol te houden? De meningen hierover veranderden steeds, en dat is ook logisch. In deze ongeëvenaarde crisis moeten we het uitvinden as we go along.


En nu in Nederland iedereen weer op de terrassen zit, is het virus in het Westelijk Halfrond aan het rondrazen. De collega’s in Den Haag are moving on, terwijl hier de piek nog niet bereikt is, en lang zal aanhouden. Of het verstandig is in deze tijden te gaan overplaatsen, de tijd zal het leren. Ik begrijp dat vanuit Nederland bezien, het mogelijk lijkt. En dat collega’s die in hardship zitten, moeten worden afgelost. En dat mensen zich al lang zaten te verheugen op hun nieuwe post. Hoe het ook zij, ik ga me voorbereiden op Den Haag, best zin in een terrasje!

Margriet Leemhuis

Columniste

Profiel