Actueel Column: Een merkwaardige droom

Column: Een merkwaardige droom

Ed Hoeks 20 mei 2019

Vannacht had ik een merkwaardige droom: ik droomde dat ik mijn vader belde. Mijn vader is acht jaar geleden overleden, maar ik belde hem. Op het scherm van mijn IPhone verscheen nu plots zijn beeltenis met in de rechterbovenhoek een zwart kruisje. Ik dacht nog: wat attent van Vodafone, dat kruisje, als om me eraan te herinneren dat mijn vader niet meer leefde.


Ik tikte het kruisje aan en wonder boven wonder: de telefoon ging over en ja hoor: mijn vader antwoordde. Ja, het was daarboven goed geregeld, zo zei hij. Niet overdreven goed, maar correct. Hij was al een aantal bekenden tegengekomen. Neen, het viel reuze mee daarboven. Geen zorgen. We spraken nog wat over het een en ander, maar mijn vader bleek goed op de hoogte. Het meeste van wat ik vertelde wist hij al.


Na dit wonderlijk voorval wilde ik proberen of ik een goede vriend van me, niet zo lang geleden overleden, ook te spreken kon krijgen. Ik belde zijn nummer, dat ik, uit een soort van kiesheid, nog niet uit mijn IPhone had verwijderd. Nu verscheen er een tekst op mijn scherm. Dergelijke lange afstandsgesprekken, zo luidde de tekst, waren alleen mogelijk met naaste familieleden. Deze woorden waren in het Russisch gesteld. Ik vroeg mij af of dit een dienstverlening van het ministerie was, omdat men immers wist dat het telefoontje uit Kiev afkomstig was of dat de alwetende God deze tekst op voorhand in het Russisch had geformuleerd. Ik begon me zorgen te maken. Bleef dan helemaal niets meer onopgemerkt? Hoe was het gesteld met mijn privacy? Eerst mijn vader die alles al bleek te weten van wat ik hem wilde zeggen, nu een in het Russisch gestelde tekst, als wist men precies waar ik me bevond.


Ik besloot deze vraag voor te leggen aan 3W. Was dit alles door het ministerie voorgeprogrammeerd of moest ik hierachter de Hand van Boven veronderstellen? Er kwam geen antwoord. Ik wilde er echter het fijne van weten en bleef aandringen. Wie bij 3W kon me hier iets over vertellen? Wie werken er ueberhaupt bij 3W? Zijn dat mensen van vlees en bloed zoals wij op de posten of zijn dat robots, die alleen aanslaan als je hen de juiste vraag voorlegt? Was hier misschien al sprake van kunstmatige intelligentie? En zo ja, was er dan heel scala aan vragen, die je beter niet kon stellen? Heeft 3W een telefoonnummer? Ik droomde verder dat ik een 3W nummer belde en dat er opnieuw een tekst op mijn scherm verscheen. Ditmaal dat ik een SSP-call moest aanmaken. Welnu, dat had ik al eerder gedaan, maar to no avail. Ik mocht me met mijn vraag ook melden bij het dichtstbijzijnde politiebureau, zo vervolgde de tekst op mijn scherm. Maar ja, weten ze daar bij 3W wel hoe zo’n politiebureau hier in Kiev werkt, zo vroeg ik me bezorgd af. Enfin, toch maar proberen. Na enig geharrewar werd ik vandaaruit uiteindelijk na veel vijven en zessen doorverwezen naar de apotheek op de hoek.


Ik kwam thuis met een plastic zak vol poeders en tabletten. Die heb ik in de keuken meteen in de afvalbak gegooid, maar kijk aan, plots een berichtje van 3W op mijn telefoon: dat ik voortaan voor het slapen gaan beter een aspirientje in kan nemen.

Ed Hoeks

Columnist

Profiel