Actueel Column: Het Nieuwe Werken op de posten en hoe ziet onze ideale ambassade eruit?

Column: Het Nieuwe Werken op de posten en hoe ziet onze ideale ambassade eruit?

Margriet Leemhuis 11 december 2018

Het heeft meer dan twee jaar geduurd, maar dan hebben we ook een mooi nieuw kantoor in Mexico, op een fijne centrale locatie. Vanaf 9 januari kunnen we erin en ik kan niet wachten. Maar de eerlijkheid gebiedt, ik zie er ook een beetje tegenop. Met alle horrorverhalen over het werken in de Rijnstraat en de columns van Japke-d. Bouma, denk ik soms, doen we er goed aan om het "werken op zaal" ook in te voeren op de posten? Ik merk ook bij de collega’s van 3W al de eerste veranderingen: we gaan weer schotten invoeren, want mensen kunnen zich niet concentreren. Ik ben zelf ook nogal snel afgeleid, dus ik herken dat probleem. We hebben veel zogenaamde formele en informele ontmoetingsplekken en hangplekken, hartstikke leuk, maar willen we niet gewoon een plek waar je fijn en geconcentreerd kan werken, zonder je opgesloten te voelen in een telefooncel?

Alle andere onderdelen van Het Nieuwe Werken doen we natuurlijk allang, de flexibiliteit, het plaats onafhankelijk werken. In het vreselijke Mexicaanse verkeer is de auto vaak mijn werkplek. Ik zie ook de voordelen van het afschaffen van de eigen kantoren, ik hoop op meer samenwerking tussen collega’s, het doorbreken van de afdelingen, de eilandjes die je binnen iedere ambassade hebt.

Hoe moeten onze ambassade eruitzien? Ik denk er al heel lang over en ik denk dat we af moeten van de standaard ambassade, the one size fits all. Ik zie een ambassade als een soort duiventil, waar iedereen er steeds op uitgaat om zijn counterparts te spreken, en dan terugkomt om de verkregen informatie te verwerken, en dat dan met concentratie moet doen (met dank aan Laetitia van den Assum die dit bedacht). Ik zie het ook als ontmoetingsplek, waar we mensen kunnen ontvangen. Ik pleit voor een meer open ontvangstruimte op plekken waar er geen dreiging is, gecombineerd met een lichter beveiligde backoffice. Waarom overal die sluizen en kogelwerende balies? In Afghanistan ja, maar is het nodig in Lissabon? Die kogelwerende balies heeft de gemeente in Den Haag toch ook niet? En onze visa en paspoort service VFS evenmin? We hebben geen blanco documenten meer en evenmin cash geld, als we hopelijk eindelijk in de nieuwe ambassade e-payment kunnen invoeren. We hebben hele zware eisen voor de ruimte waar inburgeringsexamens worden afgenomen. Kan dat minder?

Kortom ik pleit voor een out of the box denken voor onze nieuwe ambassades en voor een overdenking van ons huisvestingsbeleid. Dat het moderne, representatieve plekken mogen zijn, waar eenieder fijn en geconcentreerd kan werken zonder koptelefoons en oogkleppen en waar we, waar mogelijk, het open en moderne klimaat van Nederland kunnen laten zien.

Margriet Leemhuis

Columniste

Profiel