Actueel Column: Knallen

Column: Knallen

Diane de Joode 22 januari 2018

‘Jullie zijn echt gek’. Zegt de Fransman. “Uhh wie bedoel je met jullie?” ‘Nou, Nederlanders rond oud en nieuw. Jullie knallen zelf voor € 68.000.000 vuurwerk de lucht in! Waarom doen jullie dat. Dat is toch hartstikke gevaarlijk?’ “Goeie vraag zeg, heb je het al aan Google gevraagd?” Dat antwoord krijg ik ook weleens van hem en eerlijk gezegd had ik geen idee. Wij hebben er met mijn ouders ook altijd aan mee gedaan. En later met een groep vrienden de wijk door en knalden (toen hadden we nog strijkers) we er op los. Ik niet echt zelf maar ik was er wel bij.

De landen waar wij gewoond hebben waren altijd vuurwerkshows (in sommige landen was helemaal niets). Dus mijn kinderen (nog steeds niet uit de bubbel) vonden het echt verschrikkelijk. Y: ‘Mam, ze gooiden vuurwerk in onze tuin je moet de politie bellen want dag mag niet!’ ‘Schatje, het is oud en nieuw en dan doen we dat hier dus het geeft niet.’ ‘Maar ik vind het veel te hard knallen (en het was pas 18.00 uur….)!

H:‘En Rusty (onze rode Turkse kater) vindt het ook niet leuk hoor mam! Hij heeft zich tussen de handdoeken in de badkamer verstopt. Ik haat het hoor mam! Ik wil nou helemaal verhuizen naar ergens waar het niet zo veel regent en geen knalvuurwerk is. Zeg dat maar tegen je baas!’ Hoe lang duurt het nog?’ ‘Uuhhmmm Ik denk nog wel een paar uurtjes schat.’

Ik heb het toch zelf nog even aan Google gevraagd. De traditie is meegenomen door de voormalig Indiëgangers en Indonesiërs die zich in Nederland vestigden. Wij hadden vroeger wel vuurwerkshows in de grote steden als Amsterdam en Den Haag maar verder niet echt. In de 50er jaren van de vorige eeuw begonnen we dus zelf af te steken en dan vooral in de regio Den Haag. De Chinese immigranten droegen daarna ook een steentje bij. En verder nog een heel lang verhaal en als je geïnteresseerd bent moet je het ook even aan google vragen.

Dat regio Den Haag hebben we geweten. Het leek bij ons wel oorlog in de buurt tot 2 uur ’s nachts. De volgende ochtend leek de straat wel een slagveld met overal vuurwerk en glas, opgeblazen vuilnisbakken en even verderop waren de ruiten uit een gloednieuwe VW-bus geblazen. ‘Jullie zijn nog gekker dan ik gisteren dacht’ zegt de Fransman. En ik denk: je hebt gelijk, het slaat echt nergens meer op.

Toen 3 uur later 35 man op de stoep stonden voor onze familietraditie (na het overlijden van oma moeten de kleinkinderen om de beurt de nieuwjaarsbijeenkomst hosten, anders zie je elkaar straks niet meer) bleek dat het bij ons gewoon veel erger was dan in de meest plaatsen Nederland. Pfieuw!

‘Zullen we volgend jaar lekker weg gaan met oud en nieuw?’ JA!! Gillen de minderjarigen, naar Senegal! Begrijp: lekker weer en geen knalvuurwerk. ‘Ach, zegt de Fransoos we gaan wel lekker naar het huisje van je vader in Zeeland.’

Diane de Joode

Columniste

Profiel