Actueel Column: Lawrence-special

Column: Lawrence-special

Fieke Huisman 17 september 2018

Sinds een paar maanden ben ik de trotse bezitter van een kameel, Lawrence genaamd. Een huwelijkscadeautje van mijn kersverse Britse echtgenoot en mede-diplomaat. Gekocht op de kamelenmarkt in west-Khartoum, ‘Kandahar market’ genaamd.


Na een ritje achterin de pick-up truck verblijft Lawrence tegenwoordig op de boerderij van een bevriende Sudanees en heeft het daar uitstekend naar zijn zin. Nu circa acht maanden oud en al groter dan een koe, graast hij gezellig met de andere dieren mee. Op Lawrence rijden kan nog niet, daar moet hij minstens een jaar oud voor zijn. Ook heeft hij nog geen bult, dus een kamelenzadel kan hij nog niet dragen. Een kamelenbult bestaat grotendeels uit vet, dat kamelen pas gaan opslaan als ze vrijwel uitgegroeid zijn.


Dus oefenen we met rondjes lopen door het veld en over de boerderij. Het is verbazingwekkend wat een sterk karakter kamelen hebben. Soms is Lawrence uiterst goed gemutst, laat hij zich gemakkelijk leiden en duwt hij opdringerig zijn kop tegen je schouder want hij wil aandacht. Wil je echt goede vriendjes met hem worden, dan moet je de loszittende plukken babyvacht van z’n rug halen. Daaronder komen kortere, stuggere haren tevoorschijn.


Maar er zijn ook momenten dat hij uiterst chagrijnig is. Zodra je bij hem in de buurt komt begint hij te blazen, te krijsen en met z’n kop te slaan. Kom je toch dichterbij dat wordt het stampvoeten en bijten, als je niet uitkijkt. Kamelentaal voor ‘laat me met rust’.


Na een dag struinen over de boerderij, afgewisseld met een modderbad (kamelen zijn dol op badderen) en de nodige kilo’s droog gras voor de lunch, moet Lawrence voor zonsondergang weer in z’n omheining staan, die hij deelt met twee reusachtige stieren. Geen mens durft bij de stieren in de buurt te komen, maar Lawrence graast rustig met ze mee.


Regelmatig breng ik vergezeld van collega’s en vrienden een bezoekje aan de boerderij. Een half uurtje knuffelen en wandelen met Lawrence halveert de bloeddruk. Op de terugweg naar huis nog even stoppen bij een lokaal Sudanees grill-restaurant. Maar even geen kamelenburger dit keer…


Voor de social-media savvy onder ons, Lawrence heeft z’n eigen Instagram-account: @lawrencesudan

Fieke Huisman

Profiel