Actueel Column: Pim Waldeck

Column: Pim Waldeck

Hein van der Hoeven 13 november 2018

De Rijksoverheid is drukdoende alle ministeries gelijk te schakelen. Terwijl BZ toch echt anders is. Omdat BZ anders is, trekt het andere mensen aan. Veelzijdige, originele en avontuurlijke academici zoals Pim Waldeck.


Pim is inmiddels gepensioneerd. Maar binnenkort, op woensdag 12 december, vanaf 16.00 uur, is hij te horen en te zien als spreker op een bijeenkomst voor VDBZ-alumni.


Naast een uitstekend diplomaat, met als bekroning het ambassadeurschap in Londen, is hij een geweldig goede tekenaar en schilder. Binnen VDBZ leerden we hem als cartoonist kennen. Twintig jaar lang vrolijkte hij ons mededelingenblad op met zijn cartoons. Onder leiding van Eric Verwaal maakte VDBZ in 2013 een mooi boekje met zijn beste VDBZ-tekeningen: Heerlijk Stereotiep.


Na zijn pensionering bleek Pim nog meer in huis te hebben. Tijdens zijn BZ-opleiding, midden jaren ’70, had een hoogleraar geschiedenis laten vallen dat de allereerste minister van Buitenlandse Zaken, Maarten van der Goes van Dirxland (1751-1826), een interessante figuur was waarover helaas maar weinig bekend was. Daar besloot Pim als gepensioneerde wat aan te doen. Hij leverde geen half werk af. Hij dook in de archieven, schreef een biografie en promoveerde op dat werkstuk!


Op 30 maart 2000 stuurde Pim mij een mailtje naar aanleiding van het bundeltje prijswinnende verhalen van de Very-BZ-literatuurwedstrijd. Daarin stond ook iets van mijn hand. Pim feliciteerde mij en schreef: ‘Je hebt het verder gebracht dan ik! Mijn tekeningen liggen nog steeds in een map.’ Dat is, bijna twintig jaar later, dus veranderd. Pims cartoons zijn gebundeld, hij heeft een boek geschreven dat in druk is verschenen en wijd en zijd waardering heeft gekregen. En: hij kan er boeiend over vertellen. Kom hem beluisteren op 12 december!

Hein van der Hoeven

Columnist

Profiel