Actueel Column: Uit het leven van een arbeidsgehandicapte

Column: Uit het leven van een arbeidsgehandicapte

Margriet Leemhuis 18 maart 2019


“Zeg, waarom gebruik je die lockers niet?”, vraagt mijn plv CdP. Daar moest ik even over nadenken en toen bedacht ik me, omdat ik die rottige cijfertjes niet kan zien en het eigenlijk vervelend vind om dat te zeggen. Want zo leuk is dat niet, om te zeggen dat je iets niet kunt.


In de nieuwe ambassade in Mexico zijn lockers met cijfersloten, met hele kleine cijfertjes in een slecht verlichte ruimte geplaatst. De cijfers zijn voor de helft van het personeel niet te lezen en dus worden ze niet gebruikt. Wie koopt die dingen die alleen voor mensen met bionische ogen te gebruiken zijn?


Ik ben dus een beetje slechtziend en heb nogal particuliere instellingen op mijn pc nodig. Maar iedere keer als ik op een andere werkplek ga zitten, gaan al die instellingen overhoop. Ik wil graag mee doen aan het nieuwe werken, maar het gaat niet, moet ik na een maand zwoegen constateren, ik heb een vaste werkplek nodig. Dat kan ook in Mexico, we hebben gelukkig genoeg plek voor iedereen.


Weet je wat arbeidsgehandicapten het liefst willen? Dat je collega’s niet merken dat je een beetje of een beetje veel gehandicapt bent. Ik zou zo graag zien dat het ministerie en mensen die zich met inrichting en ICT bezighouden vooraf nadenken hoe ze nieuwe ICT, telefoons en inrichting zo goed en breed mogelijk toepasbaar kunnen laten zijn. Dat ze daar ff vooraf met mensen uit de doelgroep over praten. We krijgen een steeds grotere groep oudere ambtenaren en dus ook meer slechthorenden en slechtzienden.


Er zijn vast meer mensen die met dit soort dingen worstelen en het niet durven te vragen. Het laatste wat wij arbeidsgehandicapten willen is een oplossing op maat, zoals personeelsmanagers dat zo mooi noemen. Want dat is zo stigmatiserend. We willen liever geen oplossing op maat achteraf, maar betrokken worden aan de voorkant. En steeds vaker lopen we tegen apparatuur aan die nu eenmaal al is gekocht. Slechthorenden kunnen niet met de toestellen van BZ bellen. De videoapparatuur werkt evenmin voor slechthorenden. Er zijn vast technische oplossingen voor. Maar de beste oplossing: betrek de mensen voordat je spullen koopt en installeert.


Margriet Leemhuis

Columniste

Profiel