Actueel Ik ben een nieuw mens!

Ik ben een nieuw mens!

Kees Cath 16 september 2020


Onder het zacht getril van mijn tafel door de klopboor van de verbouwing van mijn buren zit ik te genieten. Te genieten van het feit dat ik eindelijk een ‘nieuwe mens’ ben geworden. Ik ben mee met mijn tijd. Wat jaren geleden door de organisatie werd geroepen en slechts een prachtige onbereikbare droom leek - meer flexibiliteit, zelfstandigheid, geen eigen kantoor en thuiswerken - is nu de realiteit! We werken allemaal thuis en digitaal! We zijn allemaal die moderne mens geworden en iedereen geniet er wezenlijk van.

Maar ook de dagen dat we nog wel op de Rijnstraat werkten, en langzaam die nieuwe mens werden, waren geweldig. Ik herinner mij de lange tochten door de mooi verlichte gangen van RS8 - al die architectonische prijzen waren meer dan terecht - waar ik mocht zoeken naar een werkplek. Gezellig samen met anderen – collega’s die hun kinderen graag naar school brachten – hutjemutje in de beuk. Knus en vertrouwd. Tussen het zelf archiveren, (tot enkele maanden geleden) zelf reizen boeken via de ongenaakbare software van TEM, en het zelf organiseren van VTC’s en zaaltjes deed ik zo nu en dan wat voor mijn dossiers. Resultaat: een snelle en soepele overgang van Kees 0.0. naar Kees 2.0. Het was een roerende en verrijkende reis. Wie had gedacht dat iets wat leek op een bezuiniging, voelde als een bezuiniging en rekende als een bezuiniging – maar het uiteraard niet was – zoveel moois teweeg kon brengen.

De Coronacrisis is voor velen een belangrijk moment van reflectie geweest, zo ook voor mij. Ik heb veel genuanceerde geluiden gehoord over wat thuiswerken met mensen doet. En veel ideeën hoe we aan de slag moeten post-Corona. Zo zijn er mensen geweest die zeiden dat we bijvoorbeeld een deel van de week thuis kunnen werken en een deel van de week op kantoor. Ook hoorde ik geluiden als ‘misschien is het voor iedereen anders en moeten we daarnaar luisteren? De menselijke maat voorop.’ Daarnaast is er voor Corona door OR, vakbond en bestuurder in alle nuance hard gewerkt om een permanente oplossing te vinden voor de Rijnstraat.

Maar ik zeg nee tegen al die nuance! Laten we doorpakken, ook als Corona ooit voorbij is. Want we zijn er nog lang niet. Volle steun voor de thuiswerk goeroes van BZK: alle kantoren eruit en enkel thuiswerken! Misschien kunnen we als we bezig zijn meteen alle ambassades digitaliseren. Alle diplomaten vanuit Nederland laten werken of bij uitzondering een enkele pop-up-ambassade. Meer spreadsheetmanagers en consultants en minder diplomaten en ondersteunde medewerkers. Zelf je werkruimte regelen, FMH bij iedereen thuis voor pijlen op de plee/een persoonlijk pandplan en meer TEM. Veel meer TEM. Voor al je reizen, bijvoorbeeld als je wilt forenzen of naar een overleg moet. En geen dossier werk meer! Communicatie enkel nog via self-service-portal. Maar ook: minder onderling contact post-Corona, want het laatste wat jonge medewerkers willen is ‘live’ leren van meer ervaren diplomaten, laat staan dat menselijk contact belangrijk is voor cohesie binnen teams en directies. Alles altijd en permanent digitaal. Tot slot: absoluut geen overdrijving, sardonisme, sarcasme en ironie want dat past de nieuwe mens niet. Dus in mijn transitie naar de nieuwe mens hang ik die na deze column ook maar aan de wilgen.


Kees Cath

Voorzitter, Werkgroep Arbeidsvoorwaarden

Profiel