Actueel Lieve leden, Dank

Lieve leden, Dank

27 juni 2019

Lieve leden,
Dank

Dank dat ik 3 jaar uw voorzitter mocht zijn.
U weet: mijn columns begin ik vaak met een anekdote over onze kinderen.
Ook voor het korte woord van nu wil ik het versje waar onze Eline van 6 laatst mee thuis kwam gebruiken.

Ik ga t niet zingen, maar dit is de tekst. Er zit een christelijk element in, maar dat is voor mij voor hier niet de kern. Het gaat zo:

er is altijd iets
waar je goed in bent
jij bent ook een ster
in deze circustent
God heeft jou zelf gemaakt
gaf je veel talent
laat iedereen maar zien
waar je goed in bent

Het ontroerde me. Je mag laten zien waar je goed in bent.
En wat hebben we veel talent hier bij BZ.

Ik zie dan bijvoorbeeld Fred, onze vorige OR voorzitter. Die zijn talent onder meer inzette voor betere werkomstandigheden. Hier en op de post. Hij zei altijd: ik ben zo boos of zo tevreden als de organisatie is. Zie mij als een thermometer.

Ik zie dan Hester die vol enthousiasme een fantastische campagne aanvoerde, en ondanks een hersenschudding altijd alert was en de grootste meerderheid in de OR ooit leidt. 9 zetels. Trots!

Ik denk dan aan onze Raad van Advies, en wijze collega’s als Maryem, Dewi, Nathalie, Margriet, Marcel of Peter. Die een voorbeeld zijn van een BZ dat zorgzaam, inclusief en professioneel is.

Ik denk dan aan mijn bestuur, aan Adriaan, Dimitri, Diana, Miguel, Tessa, Reneko, Freek, en hun voorgangers zoals Sanne en Bert. Collega’s die zich belangeloos inzetten voor betere arbeidsvoorwaarden, een beter personeelsbeleid, juridisch advies op maat, voorlichting over pensioenen, altijd een luisterend oor zijn - live of via de mail. Die keihard opboksten tegen moeilijke dossiers, zoals herziening DBZV, servicekosten, het verplichte optimisme over de Rijnstraat.

Ik durf te stellen dat dankzij de VDBZ en haar bijna 1000 leden de belangen van iedereen die zich inzet voor een excellente diplomatieke dienst beter zijn behartigd dan door wie dan ook.

Ik denk dan aan het talent van Edith, en van Julie. Zonder wie onze VDBZ niet mogelijk zou zijn. Steunen en toeverlaten. Zorgzaam, zorgvuldig, betrouwbaar, enthousiast, institutioneel geheugen.

Ik denk dan aan een uitspraak van een collega die zei: wij zijn niet bijzonder, ons vak is bijzonder. En voor uitleg over diplomatie naar buiten is dat waar. In een wereld die onvoorspelbaar is- denk Brexit, denk policy by tweet van de huidige Amerikaanse president, denk wereldhandelssystemen en politieke verbanden die vanzelfsprekend leken en dat niet zijn. Ook een wereld vol spanningen, en tegelijk ook een wereld vol kansen voor de waarden en belangen van ons Koninkrijk. Dat vraagt een uitstekende diplomatieke dienst. Het oudste of een na oudste vak ter wereld. Dat maakt ons vak bijzonder.

Maar voor binnen zeg ik: ons vak is bijzonder, en wij zijn ook bijzonder. Want een beter BZ begint bij jezelf.

Ik wil iedereen bedanken die de afgelopen 3 jaar mijn functie heeft helpen waarmaken. En niet in de laatste plaats mijn thuisfront. Dat thuisfront dat zo belangrijk is, altijd, maar waarvan door ons bijzondere vak soms extra veel wordt gevraagd. Mijn dank is dan ook voor inspiratiebronnen Jan Pietje, Johanna en Eline. En het allermeest voor meneer mijn echtgenoot.

Na de woorden van dank is het tijd om vooruit te blikken.

En dat brengt me op uw volgende voorzitter, Geoffrey. Die mij tijdens een vriendendiner een paar maanden geleden tussen neus en lippen door zei: laat maar weten als ik iets kan doen voor de VDBZ. Het kostte daarna slechts nog een koffie op de Rijnstraat voor hij ja zei tegen deze functie.

Hij wordt onze 50e voorzitter. Deze hamer, die ik zo overdraag, heeft het zweet van illustere voorgangers als Jaap de Hoop Scheffer, Bernard Bot, Peter van Walsum, en dat van drie vrouwen: Hannie Pollman, Monique van Daalen en ondergetekende.

Lieve Geoffrey, ik wens je dat je al je talent ook kan en mag laten zien in deze functie. De hamer en de stoel zijn voor jou.