Actueel OPGELET: Onduidelijkheid over tarief overdrachtsbelasting BZ’er

OPGELET: Onduidelijkheid over tarief overdrachtsbelasting BZ’er

15 februari 2021

Van onze leden krijgen wij verschillende signalen dat het nieuwe stelsel van overdrachtsbelasting voor woningen nadelig kan uitpakken voor BZ’ers die vanuit het buitenland een woning in Nederland kopen. Medewerkers die op een post werken en vanuit het buitenland een woning in Nederland kopen– bijvoorbeeld omdat ze terug naar NL gaan - zouden niet de gebruikelijke 2% betalen (of als ze jonger dan 35 zijn en hun eerste woning kopen 0%) maar het verhoogde ‘beleggers’-percentage van 8% moeten afdragen. Dit hogere percentage van 8% kan grote persoonlijke financiële gevolgen hebben. De berichten baren ons zorgen. 

Vanuit de VDBZ hebben wij deze signalen bij de bestuurder aangekaart en erop aangedrongen dat BZ hierover in gesprek gaat met de belastingdienst in de hoop een passende oplossing te vinden. Of deze wordt gevonden en hoe deze eruit ziet, is onzeker. Omdat dit een nieuwe wet betreft, is er veel ook onduidelijkheid over de toepassing – de belastingdienst kon hier bij navraag door de VDBZ nog geen eenduidig antwoord op geven. 

Indien u voornemens bent een woning te kopen neem dan contact op met de belastingdienst en uw notaris en informeer naar het geldende kader. Wij horen graag wat de belastingdienst hierover tegen u zegt, dan nemen we uw casus geanonimiseerd mee richting de bestuurder. Zodra er meer helderheid over de toepassing van deze regeling komt, informeren wij u eveneens. Maar houdt er rekening mee dat het percentage van 8% overdrachtsbelasting ook voor u kan gelden en dat u hiertegen mogelijk in bezwaar moet gaan. 

Wij zullen hier verder werk van maken, maar vonden het gezien de mogelijke individuele gevolgen noodzakelijk om u hiervan alvast op de hoogte te stellen.