Actueel Uitnodiging: Lezing A. Alberts

Uitnodiging: Lezing A. Alberts

24 januari 2018

UITNODIGING: LEZING A. ALBERTS

 

De Vereniging Dienst Buitenlandse Zaken organiseert

in samenwerking met het Springergenootschap

een ochtend over

de schrijver/ambtenaar A. Alberts

onder de titel:

‘Springen in het duister’

 

 

Datum: vrijdag 2 februari 2018

Tijd: 10.00-12.00 uur

Plaats: Ministerie van Buitenlandse Zaken,

Rijnstraat 8, 2515 XP Den Haag, Zaal X401

 

Toegankelijk voor (alumni-)leden van VDBZ en leden van het Springergenootschap

 

Schrijver en essayist Graa Boomsma (1953) voltooide begin 2017 de bij Van Oorschot verschenen biografie over de schrijver, bestuursambtenaar, journalist en BZ-medewerker A. Alberts: Leven op de rand.

 

A. Alberts (1911-1995) behoort tot de belangrijkste naoorlogse Nederlandse schrijvers, met titels als De eilanden (1952) en De vergaderzaal (1974). Hij ontving voor zijn hele oeuvre de P.C. Hooftprijs. NRC gaf begin 2017 vijf sterren aan zijn verzameld werk. Tien jaar lang was hij BZ-ambtenaar; voor de oorlog liep hij stage op het Franse ministerie van BZ. Daarnaast was hij in de jaren 1947 - 1965 als medewerker en later redacteur van de Groene Amsterdammer een van de belangrijkste beschouwers van de politieke ontwikkelingen in Indonesië en Vietnam. Hij schreef ook over de positie van de ambtenaar (Inleiding tot de kennis van de ambtenaar, 1986).

In zijn lezing zal Boomsma ook ingaan op de relatie tussen Alberts en de schrijver-diplomaat F. Springer. Springer had grote bewondering voor en affiniteit met Alberts en zijn literaire werk. Beiden hadden een Japans kampverleden en beiden waren bestuursambtenaar, Alberts voor de oorlog op het eiland Madoera, Springer vanaf 1958 op Nieuw-Guinea. Als schrijvers zijn het echte vertellers, hun werk kenmerkt zich door eenzelfde lakonieke toon en onderkoelde humor.

 

Aanmelding

U dient zich vooraf in te schrijven onder vermelding van uw voorletters en achternaam. Voor leden van het Springergenootschap graag de toevoeging: ‘op uitnodiging van het Springergenootschap’. Dit kan tot uiterlijk 29 januari via vdbz@minbuza.nl

 Het aantal plaatsen is beperkt, dus wacht niet te lang!

 

Bereikbaarheid

-per trein of ander openbaar vervoer:

Rijnstraat 8 bevindt zich direct tegenover de zij-uitgang van Station Den Haag Centraal.

Bij en naast Den Haag CS bevinden zich ook de (eind)haltes van diverse tram- en buslijnen.

 -per auto

Volg de A13 (Utrechtse Baan) richting Den Haag Centrum. Parkeren bij parkeergarage Q-park Rijnstraat 8, 2515 XP Den Haag. Deze parkeergarage bevindt zich onder het pand waar BZ is gehuisvest. Een alternatief is Q-park Babylon naast Den Haag Centraal, op circa 7 minuten loopafstand.

 

Identificatieplicht

Er is een identificatieplicht, dus vergeet s.v.p. niet om op 2 februari uw paspoort of rijbewijs mee te brengen. Omdat registratie enige tijd in beslag kan nemen, wordt u verzocht u om 09.30 uur te melden bij één van de balies in de lobby van Rijnstraat 8.

 

Begeleiding naar de zaal

Vanaf ongeveer 09.50  uur wordt u vanaf de balie door een lid van de organisatie begeleid naar de zaal. Wij wachten u op naast de balie die zich het meest links bevindt.

Mocht u door omstandigheden te laat in het gebouw arriveren, belt u dan met 06-27821864.

 

Koffie en thee

In de zaal is koffie en thee.  


We zien er naar uit u te begroeten!