Actueel Van de Voorzitter: Felicitaties

Van de Voorzitter: Felicitaties

Delphine Pronk 15 maart 2018

Eind deze maand is het mijn jaardag. Maar sinds 10 jaar is het ook de jaardag van onze oudste. Het grootste cadeau dat ik ooit voor mijn verjaardag kreeg: onze zoon Jan Piet. U kunt zich voorstellen dat een verjaardag voor een 10-jarige best ‘een ding’ is. Grote opwinding, nu al. Welke vrienden zal hij uitnodigen voor zijn feestje? Gaan we met z’n vriendjes een graffiti-feestje in de Binckhorst vieren, of toch liever naar ADO-AZ op de 31e? Aardbeientaart of toch liever slagroom? Welke traktatie voor de klasgenoten? Die z’n ouders vervolgens in elkaar moeten knutselen, zie ook ‘De Luizenmoeder’ aflevering 2. U begrijpt: de voorpret is belangrijk onderdeel van de eigenlijke feestdag.

U denkt wellicht: wat heeft dit alles met BZ te maken? Nu: heel stilletjes is onze 220e BZ-jaardag aan ons voorbij gegaan. Ik las ’t toevallig vandaag op het  Rijksportaal.Maandag 12 maart was de dag. Niet alleen was er geen voorpret in de voorbereidingen: geen aankondigingen, aftelmomenten, save the dates voor taart op BZ, maar ook op de dag zelf bleef het oorverdovend stil. En ik weet zeker dat het niet zo hartverscheurend zou zijn geweest als in het boek ‘De kleine blonde dood’ waarin niemand op het verjaarspartijtje van Micky kwam als BZ wel een feestje had willen geven. Natuurlijk hadden we graag het feestje van BZ willen vieren. Sterker nog: we hadden ons ook in de voorpret willen begeven. Feestcommissie, cabaret, serieuze lezingen: ik weet zeker dat er collega’s over mee hadden willen denken en doen.

Wat is er gebeurd met onze eigen, sterke departementale cultuur? Waarom geen feestje?

Ik weet: het is kostbaar om op de R8 een bijeenkomst te organiseren. Onze nieuwe M, Stef Blok, zei het al bij zijn kennismaking: “Ik begrijp dat deze bijeenkomst 17.000 euro kostte, dus we drinken nu alles op..”

Maar laat dat geen reden zijn om niet meer bij elkaar te komen.

Een feest vier je om iets te markeren. Ik had graag het feest van BZ willen vieren om te markeren hoe we ons al jarenlang inzetten voor het Koninkrijk in het buitenland. Met hoeveel toewijding we dat dagelijks doen. En wat een bijzonder voorrecht het is om voor dit ministerie te werken. Ik had graag die trots gevoeld en gedeeld op zo’n jaardag-viering. Laten we eraan werken dat we over 5 jaar met trots ons 225-jarig bestaan delen. Inclusief voorpret. Ik bied me aan om de traktaties in elkaar te knutselen. Daarmee ga ik nu vast oefenen voor de jaardag van onze zoon. Hieperdepiep… hoera!!

Delphine Pronk

Voorzitter, Bestuur

Profiel