Actueel Van de Voorzitter: Diplomatie raakt. Diplomatie werkt.

Van de Voorzitter: Diplomatie raakt. Diplomatie werkt.

Delphine Pronk 28 januari 2019

Een paar weken geleden kregen mijnheer mijn echtgenoot en ik rake feedback van onze Johanna van 9. Op de keukentafel lag een briefje dat ik las toen ik ’s avonds na een laat parlementair debat thuiskwam. In haar keurige meisjeshandschrift stond er: “Papa en mama werken te hard!!!!! Zelfs aan tafel!!!!” De volgende ochtend vroeg ik haar naar de reden van deze hartenkreet. Wat bleek: de huisregel dat er geen apparaten aan tafel mogen was geschonden. Want mijn echtgenoot kreeg een belangrijk telefoontje, tijdens het eten. En hij had opgenomen. Iets met wereldvrede, foxy’s en kippendrift. En onze Johanna weet altijd haarfijn gevoelige snaren te raken, en die dan tot eigen voordeel in te zetten. “Dus nu mag ik ook met de iPad aan tafel.” Het adagium ‘quod licet Iovi, non licet bovi’ was het enige dat we ertegenin konden brengen.

Uiteraard leg ik mijn kinderen uit dat ik van mijn werk hou. En dat ik me daar graag vol voor inzet. Inclusief avond- en weekendwerk, bij vlagen. Ik vergeleek het met haar inzet voor hockey. Ze speelt in de selectie, en dus vier keer per week. En dat doet ze met veel plezier en een grote toewijding. De vergelijking snapte ze wel. Maar het bleef oneerlijk dat papa en mama aan tafel bij hoge uitzondering wel op hun telefoon mogen kijken en zij niet.

Deze week is de ambassadeursconferentie. Een week waarin de goede werken van onze posten wereldwijd in Nederland volop in het zonnetje worden gezet. De hashtag voor sociale media is ‘#diplomatie raakt’. Wat mij betreft had dat ook ‘#diplomatie werkt’ kunnen zijn. Of tout court #diplomatie.

Want daaraan werken we allemaal mee. In Den Haag, op de post of in Rijswijk. En met toewijding. Ik ben dan ook buitengewoon trots dat onze lijsttrekker Hester Jonkman een prachtlijst aanvoert met stuk voor stuk geweldige collega’s. De OR-verkiezingen zijn in maart.

Ik wil hier Hester Jonkman, Job van Thiel, Gabriëlle Kluiters, Hanjo de Kuiper, Jennyfer Imperator, Paul Ederer, Paula Schindeler, Janna van der Linden, Ismael Moalim, Bina Saib, Tessa Martens, Anna van Zoest, Floris van Eijk, Malika Boueid, Stefanie de Geus, Esther Bouwmeester, Harry Bavelaar, Sigrid Lohmann, Erik van Oudheusden, Eugenie Tonckens, Rob Monnichmann, Rein Dekkers, Pieter Smidt van Gelder, Marijn Noordam, Emiel de Bont, Carin Lobbezoo, Robert Farla, Wouter Jurgens, Yvonne Stassen, Ronald Wormgoor, Jaap Werner en Fred Duijn heel hartelijk danken dat zij samen onze VDBZ-lijst zo sterk maken.

Zo ken ik ook u, trouwe VDBZ-leden, als gemotiveerde collega’s. Die zich graag inzetten voor de goede zaak. Voor ons vak. Voor een betere wereld.

Ik vraag u vanaf deze plek 3 dingen:
1. Praat mee. Kom naar de ALV op 1 februari van 1230-1330.
2. Doe mee. Laat weten of je kan helpen bij de OR-campagne die van start gaat. Maar ook daarna. We zoeken altijd collega’s, ook voor het bestuur, die de VDBZ verder willen helpen.
3. Stem. Als al onze leden stemmen, halen we met gemak een meerderheid.

Ik weet: het is niet vanzelfsprekend om – naast drukke baan, gezinsleven, mantelzorg, sport, vrijwilligerswerk ook nog eens vakbondswerk te doen. Mijn motivatie om me sterk te maken voor de VDBZ? Kritisch te blijven over ons personeelsbeleid? De campagne in te gaan met de roep om een beter gebouw, Rexit? Ik vind: een beter BZ begint bij jezelf. En als we dat allemaal doen, zoals in het VDBZ-bestuur, in aanloop naar de OR-verkiezingen, dan weet ik: we maken met zijn allen verschil. We raken. We werken. Ondanks het gebouw. Diplomatie werkt, de VDBZ werkt. En daar ben ik dankbaar voor. Zelfs als dat betekent dat ik op zondag dit stukje moet tikken. Omdat Johanna dat ook fijn vindt. Want dan mag ze ietsje langer op de iPad.
Delphine Pronk

Voorzitter, Bestuur

Profiel