Actueel Van de Voorzitter: Rijnstraat 8

Van de Voorzitter: Rijnstraat 8

Geoffrey van Leeuwen 10 maart 2020

Afgelopen week moesten de Turkije- en Syriëteams ad hoc bijeenkomen, vanwege de ontwikkelingen in Idlib. Uiteraard was nergens een zaaltje beschikbaar, dus al snel stond een groep van 20 collega's op de gang over belangrijke en vertrouwelijke onderwerpen te praten. Op de Rijnstraat is dit allang geen uitzondering meer. Een ander voorbeeld: ondanks dat we het maanden van tevoren probeerden, kon onze algemene ledenvergadering niet plaatsvinden op BZ, maar zaten we in een zaaltje boven het station. En waar zat de selectiecommissie voor het Klasje op dag één? Jawel, boven het Centraal Station. Duur ingehuurd natuurlijk. Op dag twee waren we welkom op BZ, maar wel in donker zaaltje waar nerveuze sollicitanten het zonder zuurstof moesten doen.

Ik weet zeker dat iedereen die deze voorbeelden leest er zelf moeiteloos een paar kan opnoemen.

Het nieuws dat de norm voor werkplekken voor BZ omhoog gaat naar 0,9 per medewerker is natuurlijk welkom. Dit is een belangrijke stap vooruit. Ik weet dat de Bestuursraad zich enorm heeft ingespannen voor deze verbetering, en hard werkt om dit ofwel binnen het huidige gebouw ofwel in een geheel nieuw gebouw uitgevoerd te krijgen. Daarvoor hulde! Dat neemt niet weg dat de Rijnstraat 8 voorlopig onze realiteit is: wekelijks defecte wc's, onbetrouwbare airco’s én nog steeds overvolle ‘slangen’ waar medewerkers in het donker dagen gebogen zitten boven hun tablet, arbo- en stressklachten tot gevolg.

Kortom: het blijft meer dan behelpen. Het gebouw functioneert gewoon niet. Daarnaast is er steeds meer voortschrijdend inzicht over het concept kantoortuin en groeit het bewijs dat ze funest zijn voor de concentratie, de productiviteit en de gezondheid van velen van ons.

Daarom de boodschap van VDBZ aan de Bestuursraad: dit mag niet een tweede keer gebeuren. Voor een eventueel nieuw gebouw, of meer ruimte binnen het bestaande gebouw: geen experimenten meer over de ruggen van de medewerkers, geen dogma’s dat kantoortuinen ‘modern’ zijn en dus goed, geen ingehuurde consultants met mooie powerpoints, die af en toe een fijn ‘inputrondje’ maken, geen architectenbureaus met meer compassie voor de kleur zwart dan voor de gebruikers van hun gebouwen. VDBZ wil een proces waar vertegenwoordigers van de bonden en OR vanaf dag één aan tafel zitten over een functioneel kantoor voor alle BZ'ers. Sturing vooraf, en geen post-it feedback-sessies achteraf.

Geoffrey van Leeuwen

Voorzitter, Bestuur

Profiel