Actueel Van de Voorzitter: Cijfers of mensen?

Van de Voorzitter: Cijfers of mensen?

Delphine Pronk 20 november 2018

Onze jongste van 5 kwam laatst wat sip thuis van school. “Mama, ik had een onvoldoende. Voor schrijven.” Mijn hart brak. Wat een harteloze juf dat ze net-kleuters-af nú al in de harde werkelijkheid van ‘goed’ en ‘niet-goed-genoeg’ zette. Diezelfde avond hadden we -toevallig- het halfjaarlijkse oudergesprek op school. De juf was lovend over onze jongste. “Maar die onvoldoende dan?” vroeg ik enigszins pinnig. De juf was zich van geen kwaad bewust. “Ik heb helemaal geen onvoldoendes gegeven. Wel moest de helft van de klas de letter ‘d’ nog een keer netjes op de lijntjes schrijven. Want bij de helft was ‘ie de eerste keer zo scheef dat ‘t onleesbaar was. Maar onvoldoendes én voldoendes geven we niet in groep 3.” Opgelucht over deze verklaring togen we naar huis.

Deze ervaring deed mij denken aan onze p-schouw. U weet wel: dat Rijks brede instrument dat bedoeld is om inzage te krijgen in wie wanneer potentieel heeft om door te groeien. Ik denk dat het idee erachter goed is. Maar het is mij nu al duidelijk dat een deel van die schouw niet past bij ons BZ. Veel collega’s, leden en niet-leden, weten de VDBZ te vinden. Met vragen, maar ook met klachten. Het is immers voor zo’n 500 collega’s weer de tijd van het jaar: de ronde. Voorkeursplekken, goede gesprekken thuis, referenten: een goede voorbereiding is het halve werk.

Maar dan valt het eerste oordeel: ‘voldoet niet’. De p-schouw, het binaire systeem van scores op ontwikkelpotentieel, gooit bij velen keihard roet in het eten. Want al 2 jaar is de centrale instructie aan lijnchefs: gebruik de normaalverdeling. Zelfs al heb je 10 toppers in je team, dan nog moet er minstens één 1 of 2 bij zitten, en maximaal twee 4-en liever geen 5-en.

Ik vind dat we zijn doorgeslagen in de potentieel hardheid van de schouw. Het gaat immers om kwaliteit, en niet om binariteit. We zijn met het vak dat we uitoefenen nu eenmaal mobieler dan andere ministeries. Vaak ook generalistisch, en breed inzetbaar. De schouw heeft bij ons meer impact dan bedoeld. In negatieve, demotiverende zin. Waar medewerkers wel behoefte aan hebben is een kwalitatief gesprek, over álle aspecten van ontwikkelpotentieel, in brede zin. Zonder cijfer, met inhoud.

Uw VDBZ dringt dan ook aan op een snelle, kwalitatieve aanpassing van het systeem. Met of zonder evaluatie, waarvan we al vermoeden wat de uitkomsten zijn. Onze oproep: behoud de schouw, maar zonder scores. De R8 zorgt er al genoeg voor dat wij ons slechts een nummer voelen. Daar hoeft de p-schouw niet nog een schepje bovenop te doen.


Delphine Pronk

Voorzitter, Bestuur

Profiel