Actueel Van de Voorzitter: Komkommertijd. Of toch niet?

Van de Voorzitter: Komkommertijd. Of toch niet?

Delphine Pronk 23 juli 2018

Vorige week begon voor een groot deel van Nederland de schoolvakanties. Zo niet voor onze Jan Piet van 10. Die lag in het ziekenhuis. Met een ontsteking van het bot achter zijn oor. En een gemene stafylokok-infectie op de koop toe. Die dreigend richting hersenen ging. Jan Piet’s grootste verdriet? Dat hij de laatste schoolweek moest missen.

Gelukkig heeft onze Jan Piet de meest fantastische meester van heel Nederland. Zo’n man met hart voor de zaak. Op de eerste dag van de schoolvakantie kwam meester Witmus een partijtje schaak spelen met Jan Piet. In het Bronovo.

Inderdaad, het Bronovo. In Benoordenhout. Maar wacht, is dat niet die wijk waar geen Turkse bakker te bekennen is? U begrijpt natuurlijk waarom ik deze column schrijf. In vakantietijd. Terwijl we beloofd hadden om na de zomer met een diplomatiek reveil zouden komen. Op zouden komen voor onze diplomatieke dienst. Voor onze waarden. Voor ons vak. Voor ons werk.

Wat kwam ertussen? De stiekem gefilmde en daarna aan de media doorgespeelde opnamen van onze M. De polemiek daarover in de media. De daarop gelekte en nog niet eens verzonden brief van veel collega’s aan onze M. Die uitspraken van M waren lomp. Maar lekken vind ik ook lomp.

Diplomatie gaat over zoveel meer dan borrel- of roddelpraat. Het gaat over begrip voor de ander. Wetende dat ieder een belang heeft. Wetende dat Nederland grote waarde hecht aan democratie. Aan mensenrechten. Aan gelijkwaardigheid. Aan eerlijke handel. Aan kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Aan een Europa dat werkt. Aan level playing field. Aan duurzaamheid. En aan gerechtigheid.

Wetende dat ook de Nederlandse diplomatie niet de wijsheid in pacht heeft. Dat fouten maken mag. En dat we leren van onze fouten.

Dat de Nederlandse diplomatie, van ondersteuner tot CdP, van ICT-er tot beleidsmedewerker, van TZ tot kamerbewaarder zich inzet voor een betere wereld. Samen. Maar niet voor ons eigen. In al onze verschillen zoekend naar gezamenlijkheid. Dat maakt ons sterk. En groots.

Ik zie uit naar het gesprek met M. Waarbij ik hem in elk geval 1 tip wil geven. Fouten maken mag. Maar kijk daarna hoe je je fouten kan herstellen. Niet alleen voor het Nederlands electoraat. Maar ook voor je eigen diplomatieke dienst. Die het beste verdient. Mag ik meteen de link leggen naar de R8? Liever ten halve gekeerd en zo.

Maar ook: kijk naar Trumps administratie. Je kan het er niet mee eens zijn. Maar dat is het imperatief van de politiek. Politici hebben ook vrijheid van meningsuiting. Maar een minister van Buitenlandse Zaken is tegelijkertijd Chef de la Diplomatie. En kijk dan eens naar het Twitter account van MinBZ Pompeo. “Working alongside the world’s finest diplomatic corps.” Ik vind dat ook van onze dienst. Die immers de constante is waar heel het Koninkrijk der Nederlanden op kan bouwen. Voor Nederland, wereldwijd. En dat rijmt dan weer heel mooi op diversiteit.Delphine Pronk

Voorzitter, Bestuur

Profiel