Actueel Van de Voorzitter: Speciaal voor jou

Van de Voorzitter: Speciaal voor jou

Delphine Pronk 18 september 2018

De trouwe lezer weet dat ik graag over mijn kinderen schrijf. Een onuitputtelijke bron van inspiratie. Onze middelste, Johanna, is bijna 9. Een jaardag waar ze al weken mee bezig is. Welke kadootjes op haar verlanglijstje, welke vriendinnen mogen naar haar feestje? Het liefst zou ze haar hele klas uitnodigen. Maar dat kan alleen als we het simpel houden met koekhappen en zakdoekje leggen. Creatief en goedkoop. Mevrouw wil echter laser gamen. A 12,50 euro per kind. Dus mogen er maximaal 10 kindjes mee. Kiezen is moeilijk.

Wat heeft deze keuzestress te maken met BZ, vraagt u zich af. Welnu: de Haagse BZ-ambtenaar is het niet ontgaan, deze maand van de diversiteit en inclusiviteit. Saillant detail: de word spellingchecker herkent ‘inclusiviteit’ niet.

Nog lang voordat we een speciale maand hadden, legde een collega legde me ooit uit waar ‘t om te doen is. “Diversiteit is als je wordt uitgenodigd voor het feestje, inclusiviteit is als je ook mag meedansen op dat feestje.” Erbij horen, gekend worden, gezien worden, gewaardeerd worden. Dat is waar het om draait.

Toch: wat mij betreft staan niet de gasten centraal, maar het feest.
Dat geeft zin, ‘sense of purpose’. Net als bij BZ. Een excellente wereldwijd dienstbare diplomatieke dienst. Die gemaakt wordt door de mensen die zich daarvoor inzetten. Dag en nacht, in Den Haag en op de post. Vrouw/ man, oud/ jong, specialist/ generalist, lokaal/ uitgezonden.

Toch is ons BZ-feest niet voor iedereen. Wie wordt uitgenodigd, wie mag meedansen? Kwaliteit staat voor mij voorop. En centraal. Dat het soms wat moeite kost om die kwaliteit in de ander te zien die zo anders is dan jij, is moeilijk maar veranderbaar. De businesscase voor diversiteit is helder: het maakt ons effectiever. Steeds met het uiteindelijke doel voor ogen: voor Nederland, wereldwijd. Laat het ‘wij-gevoel’ gepaard gaan met het gevoel dat elke collega zou moeten hebben: ‘BZ, speciaal voor jou.’

Wat hebben we daarvoor nodig? Wij vragen u allen daar verder met ons over mee te denken. BZ moet Zorgzaam, Inclusief en Professioneel zijn. De komende maanden organiseert de VDBZ live en virtueel discussiebijeenkomsten over deze drie ZIP-thema’s. Denk mee, doe mee.

PS: dank aan alle lieve, belangstellende reacties naar aanleiding van de laatste column waarin ik schreef over onze JP - hij is gelukkig inmiddels weer kerngezond.


Delphine Pronk

Voorzitter, Bestuur

Profiel