Actueel We zijn vrij! Maar niet allemaal...

We zijn vrij! Maar niet allemaal...

Margriet Leemhuis 16 september 2020

Wij zijn deze zomer overgeplaatst van Mexico naar Den Haag. Van een stad waar vrij weinig kon, naar een land waar best wel veel kan. We zijn vrij!  We drinken weer drankjes op terrassen, kunnen weer sporten na weken van digitale fitness klasjes. En natuurlijk geeft de fiets een heerlijk vrijheidsgevoel.

Maar dat is dus niet overal het geval. Het meest te doen heb ik met collega’s wier kinderen al vanaf maart thuis zitten en die nog geen uitzicht hebben op heropening van de school, zoals vele collega’s in Latijns-Amerika. Het zal je maar gebeuren dat je je kinderen van maart tot december moet home schoolen, of nog langer. Kinderen die vaak toch al een leerachterstand hebben door wissel van scholen en talen. Of dat je op je nieuwe post aankomt en je kinderen beginnen hun nieuwe school digitaal. Ga er maar aanstaan, in een andere taal ook nog. Ik heb een enorm respect voor de collega’s en hun gezinnen die hun bestaan in den vreemde digitaal beginnen of moeten voortzetten. En met de collega’s die in limbo hangen in Nederland.

Ook heb ik te doen met de collega’s die lange tijd gescheiden van hun partners en families moeten doorbrengen. Op het Westelijk Halfrond zijn veel posten niet afgeschaald. We zagen de crisis in Europa voordat ie bij ons kwam en vroegen ons af, waarom zouden we eigenlijk naar Nederland gaan waar de situatie veel slechter is dan bij ons? En ook: het is toch prettiger in een crisis met je partner te zijn dan zonder. Stel dat je partner ziek wordt.  Deze crisis is een steep learning curve, waar we ons voortdurend moeten aanpassen en moeten nadenken, hoe doen we dit en kan dit wel? Dus helemaal vrij zijn we ook in Nederland niet. Ik heb inmiddels mijn eerste verkoudheid en bijbehorende coronatest (negatief) alweer achter de rug. Maar dat valt in het niets vergeleken bij wat collega’s op sommige posten doormaken. Ik maak een diepe buiging voor jullie.

Margriet Leemhuis

Mexico-stad, VDBZ-contactpersonen

Profiel