Uitnodiging F. Springer lezing 2023: 'Een diplomaat op zoek naar vrede in de Arabische en islamitische wereld' door Nikolaos van Dam

28 augustus 2023

Vereniging Dienst Buitenlandse Zaken en het F. Springer genootschap hebben de eer u uit te nodigen voor de F. Springer lezing 2023:

‘Een diplomaat op zoek naar vrede in de Arabische en islamitische wereld’

Door:

Nikolaos van Dam

Wanneer:            woensdag 13 september 2023

Hoe laat:              16.00 – 17.00 uur gevolgd door een afsluitende borrel

Waar:                   Ministerie van Buitenlandse Zaken, Rijnstraat 8, zaal X401

R.S.V.P:                VDBZ@minbuza.nl

Nikolaos van Dam is voormalig topdiplomaat. Hij behoeft binnen het Ministerie van Buitenlandse Zaken eigenlijk geen introductie. Vanwege zijn boeken Destroying a Nation en het standaardwerk The Struggle for Power in Syria geldt hij als een autoriteit op zijn vakgebied. De lezing zal gehouden worden over zijn laatste boek: Granaten en minaretten. Een diplomaat op zoek naar vrede in de Arabische en islamitische wereld.

De VDBZ organiseert deze lezing samen met het F. Springer genootschap. De VDBZ is een vereniging van en voor medewerkers van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De lezing is open voor (oud-)BZ’ers, zowel leden als niet-leden van de VDBZ.

Het F. Springer genootschap heeft als primaire doelstelling het onder de aandacht brengen en houden van leven en werk van de schrijver-diplomaat F. Springer/Carel Jan Schneider. Bovendien wil het F. Springer genootschap zich in bredere zin bezig houden met schrijvende diplomaten en de relatie tussen hun literaire werk en hun rol en ervaringen als diplomaat.

Carel Jan Schneider (Batavia 1932 - Den Haag 2011) was als bestuursambtenaar werkzaam op diverse plaatsen in het toenmalige Nederlands Nieuw-Guinea en als diplomaat in onder andere Bangkok, Brussel, Dacca, Teheran en Luanda. Zijn laatste post was als ambassadeur in Oost-Berlijn (DDR), kort voor de val van de Muur. In 1989 ging hij vervroegd met pensioen om zich geheel aan het schrijven te kunnen wijden.

In zijn bijna vijftigjarige loopbaan als schrijver publiceerde hij onder het pseudoniem  F. Springer romans en verhalenbundels als Bericht uit Hollandia (1962), Zaken Overzee (1977), Bougainville (1981, F. Bordewijkprijs), Quissama (1985), Bandoeng-Bandung (1993) en Quadriga (2010). Postuum verscheen zijn roman Met Stille Trom (2012). Zijn romans werden in diverse talen vertaald. Voor zijn gehele oeuvre ontving hij de prestigieuze Constantijn Huygensprijs.