Van de Werkgroep Arbeidsvoorwaarden: Pensioen en herziening CAO Rijk

05 juni 2023

Ook hier een korte voorstelronde: ik ben Suzanne, en samen met Daan heb ik het voorzitterschap van de Werkgroep Arbeidsvoorwaarden overgenomen van Kees. De lat ligt hoog, maar Daan en ik gaan graag de uitdaging aan en zullen om de beurt als co-voorzitters deze column vullen.

Pensioenen
Deze week een thema die niet alleen in de VDBZ-nieuwsbrief terugkomt, maar ook in meerdere kranten: het nieuwe pensioenstelsel. Van verschillende collega's kregen we hier al vragen over, zeker nu na de Tweede Kamer ook de Eerste Kamer op 30 mei jl. heeft ingestemd met de nieuwe pensioenwet. Pensioenen zijn belangrijk voor iedereen - jong en oud, beleid en beheer, buiten en binnen. Voor de uitgezonden BZ'er met partner komt er nog een extra dimensie bij, want wat betekent dit nieuwe stelsel voor partners met een eventueel pensioengat door een plaatsing in het buitenland?

Pensioenfondsen moeten per 1 januari 2028 zijn overgestapt naar het nieuwe pensioenstelsel. Het ABP wil daar echter op vooruitlopen, en mikt vooralsnog op 1 januari 2026. Niet op stel en sprong dus, maar over tweeëneenhalf jaar gaan we wel om en het is fijn om te weten wat dit precies betekent. Het ABP heeft één en ander over het nieuwe pensioenstelsel op een rijtje gezet, zie hier hun website: Het vernieuwde pensioenstelsel bij ABP: wat betekent dit voor u? 

Daarnaast organiseert VDBZ in het najaar een voorlichtingsbijeenkomst over pensioenen met een expert van het ABP, dus watch this space! Mochten jullie daarvoor al vragen hebben, weet ons te vinden.

Herziening CAO Rijk / ACRU
De CAO Rijk, waar wij als BZ’ers onder vallen, loopt tot en met 30 juni 2024. Dat betekent dat de vakbonden in het komende jaar opnieuw met de werkgever gaan onderhandelen over wat er in de CAO staat. CNV onderhandelt als onze moederbond daar mede namens de VDBZ. Focus voor deze onderhandelingen zal vooral gericht zijn op compensatie voor de inflatie, waarmee we collectief behoorlijk wat koopkracht hebben ingeleverd de laatste tijd. Deze onderhandelingen bieden ook de mogelijkheid om opnieuw te kijken naar de ACRU (Aanvullende CAO Rijk Uitzendingen), die geldt als je voor een periode van minimaal drie maanden in het buitenland geplaatst wordt. De komende tijd zal de Werkgroep Arbeidsvoorwaarden informatie verzamelen over de werking van de ACRU sinds de herziening: wat werkt wel, waar schuurt het? Hoe heeft de herziening uitgepakt, waarbij het idee was dat er – budgetneutraal – meer aandacht uitging naar partnerbeleid? We gaan hiervoor het gesprek aan met HDPO en 3W, en komen de komende maanden ook bij jullie op de lijn. Mochten er nu al zaken zijn die jullie graag willen opbrengen, laat het ons weten.

Genoeg te doen dus de komende tijd, we gaan aan de bak!